top of page

"Groene Vingers"

Je planten water geven is essentieel om ze in leven te houden. Maar wanneer geef je ze water? En waar moet je nog rekening mee houden? Met onderstaande regeltjes kan ook jij jouw plantjes in leven houden.


Wanneer gaan we ze water geven?


Vaak voelt de bovenste laag potgrond droog aan, maar is de grond eronder nog vochtig genoeg. Steek daarom je vingers in de pot en als de grond tot een diepte van ongeveer 5 cm nog vochtig aanvoelt, hoef je geen extra water te geven. Controleer dit goed om schimmels aan de wortels te voorkomen indien de plant teveel water krijgt.


Hoe planten te gieten?


Geef je planten altijd aan de wortels water en nooit op het blad. Doe dit bij voorkeur ‘s avonds, want op hete zomerdagen verdampt het water sneller. Daarnaast verbranden de bladeren van je planten makkelijker bij felle zon. Ook is het beter om één keer per week rijkelijk te gieten, in plaats van elke dag een beetje. Op die manier maakt je plant diepe wortels aan, waardoor hij steviger wordt.


Droge grond moet je voorkomen.


Af en toe je grond een beetje loswoelen, doet wonderen. Er zal minder water verdampen als de bovenste grondlaag los blijft. Tip: je kunt wat organische meststof aan de potgrond toevoegen die zich zal omzetten in humus. Dit helpt om beter vocht vast te houden.


Het verschil tussen potgrond en volle grond.


Er is een groot verschil tussen planten in een pot en planten die in volle grond staan. Zo hebben planten in een pot vaker behoefte aan een extra gietbeurt, want planten in de volle grond hebben meer plaats om met hun wortels op zoek te gaan naar water en voedingsstoffen. Vergeet ook je bloempotten niet die tegen de muur staan, want ze krijgen niet altijd voldoende regenwater.


De ideale plaats voor jouw groene schatjes.


Planten die in de volle zon staan en kamerplanten die voor vensters of in de buurt van de verwarming staan, verbruiken logischerwijs meer water dan schaduwplanten. Soms kan het al helpen om je plant iets verder van het raam te zetten en ze uit de buurt van een verwarming te plaatsen.


Weetje:


* stof de bladeren van je planten regelmatig af want door de stoflaag krijgen de bladeren niet genoeg zonlicht en is dit dus nefast voor hun groeiproces. Hoe ga je die bladeren nu het beste van hun stoflaag afhelpen? Door ze te besproeien met lauw water, met een vochtig vezeldoekje overgaan of ze afspoelen onder de kraan.


* Wat ik ook regelmatig doe met mijn planten is ze besprenkelen met water. Dit hebben ze nl graag en zorgt ervoor dat ze vitaal blijven in hun groeiproces. Dit doe ik meestal zo 1x per week.


* Wat gele bladeren betreft, wel daar heb ik mijzelf laten inspireren door een kennis van mij die bij Libelle werkt. Hieronder post ik een foto waarom bladeren geel kunnen worden en wat jij hieraan kan doen of dit kan voorkomen.

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page