top of page

Maskné, hoe te behandelen en te voorkomen?

Het mondmasker is ondertussen onmisbaar voor onze gezondheid, maar niet zonder gevolgen voor onze huid. Gedurende een lange tijd een mondmasker op je gezicht dragen kan huidproblemen veroorzaken. Roodheid, zweten, irritatie en acne. Niet onlogisch, want zo’n masker drukt tegen verschillende delen van je gezicht en door zweten en ademen wordt een vochtige omgeving gecreëerd die o.a. puistjes in de hand werkt. Je huid in een goede gezondheid houden, doe je door je huid schoon te houden en te beschermen.


Doordat je onvermijdelijk ademt en zweet in je masker, wordt een microklimaat gevormd en geraken de uitgangen van de talgklieren in je gezicht gemakkelijker verstopt – waardoor ook de klier zelf verstopt en een mee-eter ontstaat die een puistje kan worden. Strikt genomen, is het dragen van een mondmasker dus geen ‘oorzaak’ van acne, maar wel een accelerator die puistjes en acne helaas perfect in de hand werkt. Met deze tips bescherm de huid tijdens het dragen van een masker.


1) Reinig je huid daarom altijd nadat je je mondmasker hebt afgezet. Maak je gezicht vrij van alle talg, zweet en ander vuil, door je huid goed en intens, maar toch mild te reinigen. Ga je huid zeker niet overvloedig scrubben, maar kies voor een mild reinigingsproduct. Micellair water zonder alcohol is een goed alternatief om talg en make-up te verwijderen. Was je net zoals ik je gezicht met kraantjeswater, houd de temperatuur van het water dan lauw. Te warm water kan de huid schuren en de reeds kwetsbare huidbarrière beschadigen. Dep je gezicht na het reinigen zachtjes droog met een handdoek en vermijd wrijven. Gebruik reinigingsproducten met hyaluronzuur of glycerine als ingrediënt.


2) Heb je toch te veel last van acne, kies dan voor aangepaste producten die je gericht kan gebruiken zonder je huidbarrière uit balans te brengen. Ingrediënten als LHA, salicylzuur en Zink PCA werken micro-exfoliërend zonder irritatie en houden de talgsecretie onder controle. Het Effaclar gamma van La Roche-Posay bijvoorbeeld reinigt de huid met Effaclar zuiverende schuimende gel en voorkomt de verdere ontsteking van puistjes en littekenvorming met de Effaclar Duo (+), een corrigerende gel-crème. Vergeet verder ook zeker niet je mondmasker dagelijks goed te reinigen en indien nodig door de dag af te wisselen.


3) Als je gedurende een langere periode een mondmasker draagt, leidt dat tot huidproblemen zoals irritatie, een droge huid en soms ook striemen en schaafwondjes afhankelijk van welke stof je masker is gemaakt. Daarom is het essentieel om na het reinigen ook een vochtinbrengende dag- of nachtcrème te gebruiken. Kies voor een crème die op een zo hoog mogelijke tolerantie is getest en bij voorkeur enkel de hoogstnodige bestanddelen bevat.


4) Het blijft hoe dan ook belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Niet alleen houdt je mondmasker niet alle stralen tegen en kun je dus alsnog verbranden, UV-stralen kunnen ook voor hyperpigmentatie en bruine vlekken zorgen (zelfs als het niet uitgesproken zonnig is). Ook hier geldt dat je best voor een zo mild mogelijke zonnebescherming kiest. Een hoge factor is altijd een goed begin, net als een zo neutraal mogelijke formule die geschikt is voor alle huidtypes. Breng voordat je je mondmasker opzet een zonnebescherming in crème-formule aan.


Heb je nog een vraag of wil je graag een bepaald onderwerp hier besproken zien, aarzel niet mij te contacteren via e mail.


Liefs,


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page